Tego nie wiedziałaś! Kultowe słodycze z Polski podbijają świat od 30 lat
Czy wiedziałaś, że batony czy czekoladowe draże, które chętnie podkradasz z kuchennej szuflady są produkowane lokalnie – w Polsce? Fabryka Mars właśnie obchodzi swoje 30. urodziny – to nie tylko czekoladowy raj, ale też miejsce, gdzie nostalgia spotyka się z nowoczesną technologią i zrównoważonym podejściem.

Każdego dnia z Janaszówka wyruszają w świat miliony czekoladowych przyjemności, trafiając na półki sklepów w ponad 50 krajach. Choć to niewielka miejscowość pod Sochaczewem, właśnie tu bije jedno z najważniejszych serc czekoladowej produkcji w Europie. Fabryka Mars świętuje 30 lat istnienia – to doskonały moment, by zajrzeć za kulisy tego wyjątkowego miejsca, gdzie od 1994 roku lokalna pasja spotyka się z globalnym rozmachem, a słodycze tworzy się z najwyższą precyzją i sercem.
Czekoladowa historia, która podbiła świat
Wszyscy pamiętamy kultowe reklamy batoników Mars® i Snickers® z lat 90. Hasła „Mars daje ci siłę” czy „Głodny nie jesteś sobą” przekonywały, że warto sięgnąć po sycącą przekąskę. Niewiele osób wie jednak, że pierwszym produktem, który w 1995 roku opuścił fabrykę Mars w Polsce były... owocowe cukierki Skittles®. Sprowadzane prosto z Anglii i pakowane na miejscu. To od nich rozpoczęła się słodka historia zakładu Mars w Janaszówku – miejscowości, którą śmiało można nazwać czekoladową stolicą Polski.
Z czasem Skittles® ustąpiły miejsca innym ikonom – czekoladowym gwiazdkom Milky Way Magic Stars®. W 1996 roku rozpoczęto natomiast produkcję batonów Mars® i Snickers®.
Dziś fabryka w Janaszówku to jeden z pięciu zakładów produkcyjnych Mars w Polsce i trzecia co do wielkości fabryka czekolady tej firmy w Europie. A wszystko to nieprzerwanie od trzech dekad.

4,3 miliona powodów do uśmiechu dziennie
Kultowe produkty Mars powstają tu w liczbach, które działają na wyobraźnię: codziennie aż 4,3 miliona sztuk czekoladowych przekąsek opuszcza linie produkcyjne w Janaszówku. To ponad miliard słodyczy rocznie! Największy udział w tym wyniku mają batony Snickers® – aż 3,2 miliona dziennie.
Jak wygląda proces produkcji? Jest niezwykle precyzyjny. Stworzenie jednego batona Snickers® trwa od dwóch do trzech godzin, a najwięcej czasu zajmuje podgrzewanie karmelu i temperowanie czekolady. Co ciekawe, każda marka ma swoją unikalną recepturę czekolady – w M&M’s® jest ona mniej rozdrobniona niż w batonach, co daje drażom charakterystyczną chrupkość.

Z Janaszówka do Korei i Arabii – globalny zasięg
Co ciekawe – kolorowe M&M’s® z polskiego Janaszówka można znaleźć w Korei Południowej, Arabii Saudyjskiej, Chinach czy Kenii. 68% produkcji trafia jednak na półki sklepowe krajów w Europie. Najwięcej wyrobów wysyłanych jest do Wielkiej Brytanii. Na drugim miejscu jest nasz rodzimy rynek, a zaraz po nim Ukraina i Francja.
„Fabryka w Janaszówku to znacznie więcej niż miejsce produkcji, to społeczność zaangażowanych i doświadczonych Współpracowników, których codzienna praca i pasja stanowią fundament naszego sukcesu. Naszą siłą nie jest jedynie skala produkcji, ale przede wszystkim jej jakość. Z dumą rozwijamy zakład jako centrum innowacji, w którym technologia idzie w parze z troską o ludzi i środowisko. Nieustannie doskonalimy procesy i dążymy do najwyższych standardów operacyjnych” – podkreśla Maxime Limpens, Dyrektor fabryki.

Fabryka przyszłości – innowacje w służbie smaku
W Janaszówku nie produkuje się słodyczy „po staremu”. To zakład, który jest technologicznie wspierany przez nowoczesne rozwiązania: autonomiczne wózki, coboty czy sztuczna inteligencja wspierają pracowników w codziennej pracy i znacznie ją ułatwiają.
Wszystko to dzięki inwestycjom na poziomie 600 milionów złotych od 2015 roku. Na tym nie koniec – Mars planuje kolejne modernizacje i uruchomienie nowych linii produkcyjnych – tak, aby Janaszówek stał się drugą co do wielkości fabryką czekolady Mars w całej Europie. Ostatnio firma ogłosiła, że dzięki dalszym inwestycjom – na poziomie aż ponad miliarda złotych – w latach 2023-2027 możliwości produkcyjne zakładu wzrosną o niebagatelne 63%.
Ale technologia to nie wszystko – tu kluczowi są ludzie. W zakładzie pracuje dziś około 600 osób, z których ponad 100 jest związanych z Mars od początku istnienia fabryki. Ponad 60 proc. załogi ma ponad 10-letni staż pracy w zakładzie. Nierzadko pracują tu przedstawiciele dwóch pokoleń tej samej rodziny.

Zrównoważony rozwój? W Janaszówku to codzienność
Mars udowadnia, że można produkować w sposób odpowiedzialny i z poszanowaniem środowiska. Wszystkie odpady poprodukcyjne z zakładu są przetwarzane – już od 2007 roku nie trafiają na wysypisko. Co więcej, 100% kakao używanego w fabryce pochodzi ze źródeł zweryfikowanych jako odpowiedzialne na zasadzie bilansu masy.
To nie wszystko – fabryka ma własną oczyszczalnię ścieków, która pozwoliła ograniczyć zużycie wody aż o 44%. Wytwarzana jest tu również zielona energia z biogazu. A energia zasilająca produkcję? W 100% odnawialna i certyfikowana.
Mars globalnie zobowiązał się do osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 roku. Dzięki tym konkretnym działaniom, fabryka w Janaszówku, realnie przybliża markę do tego celu.
Materiał promocyjny marki Mars