Przepisy na soki z sokowirówki znane naszym mamom i babciom z powodzeniem możemy wykorzystać również w wyciskarce wolnoobrotowej. Przygotowując samodzielne połączenia smaków, możemy dowolnie komponować owoce i warzywa, tworząc prawdziwe witaminowe bomby.

Dlaczego warto pić soki z wyciskarki?

Zdrowe soki z wyciskarki potrafią w pozytywnym sensie uzależnić. Osoby, które zainwestowały w ten sprzęt, często mówią, że nie wyobrażają sobie bez niego codziennego funkcjonowania. Dlaczego warto włączyć soki z wyciskarki do codziennego menu?

Regularne picie soków poprawia kondycję skóry. Już po około dwóch tygodniach dostrzegalne będzie jej wygładzenie, nawilżenie i lepsze napięcie. Jeżeli dodatkowo w sokach znajdzie się beta karoten, można liczyć także na poprawę kolorytu cery. Pozytywną zmianę odczuje zresztą cały organizm: odpowiednie nawodnienie i zastrzyk witaminowy zrobią swoje. Pijąc soki z wyciskarki, jesteśmy w stanie spożyć więcej składników odżywczych niż jedząc świeże owoce i warzywa. Szklanka płynu dostarcza wartościowych składników w skondensowanej formie.

Soki owocowe z wyciskarki dodają energii. W perspektywie długofalowej okażą się lepszym rozwiązaniem niż kawa. Dzięki odpowiedniej dawce witamin wzmocnimy układ odpornościowy, oddalając widmo przeziębień.

Okazuje się również, że soki, nawet warzywne, powstrzymują apetyt na słodycze. Włączenie do diety samodzielnie przygotowanych owocowo-warzywnych soków to ważny element kuracji odchudzających, tym bardziej, że za jednym zamachem zaspokoić można zapotrzebowanie organizmu na błonnik. Jego rozpuszczalna wersja działa jak prebiotyk i pobudza rozwój dobrych bakterii w jelitach. W zależności od metody działania danej wyciskarki w soku znaleźć się może również błonnik nierozpuszczalny: wyciskarki wolnoobrotowe, w odróżnieniu od sokowirówek, ocalają większą jego część ze względu na bardziej treściwy sok. Jeśli jednak użytkownikowi zależy na ograniczeniu zawartości błonnika w diecie, polecane są wyciskarki wyposażone w sito cedzakowe.

Co soki mają wspólnego ze zdrowym snem? Całkiem sporo. Im więcej w codziennym menu produktów zawierających naturalną melatoninę, tym lepiej przesypiamy noc. Gdzie natomiast odnajdziemy ten składnik? Zawierają go wiśnie, szpinak, jarmuż, imbir oraz banany. Wszystkie te składniki chętnie wykorzystywane są w sokach.

Sok z wyciskarki - przepis na sok buraczano-jabłkowy

Soki warzywne z wyciskarki są wartościowe. Na te z dodatkiem buraka warto zwrócić szczególną uwagę. Warzywo to znane jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Pomaga przy problemach z krążeniem, stanach zapalnych, anemii.

Zobacz także:

Spożywanie buraków łagodzi również objawy menopauzy. Sto mililitrów świeżego soku buraczanego stanowi mniej obciążającą wątrobę alternatywę dla farmakologicznej terapii hormonalnej. Betaina, znajdująca się w tym warzywie, ma właściwości oczyszczające, zapobiegające gromadzeniu tłuszczu i zapewniające równowagę elektrolitową.

Zestawienie buraka z ułatwiającym trawienie jabłkiem i oczyszczającą cytryną to recepta na detoksykację organizmu. Jak przygotować taki sok? Potrzebne będą:

  • 1 mały burak
  • 3 jabłka
  • 1/2 cytryny

Jabłko pozbaw pestek i pokrój ze skórką na części. Cytrynę obierz i przekrój na ćwiartki. Do wyciskarki włóż najpierw połowę jabłek, później buraka, cytrynę i resztę jabłka. Jeśli masz ochotę, możesz dodać kostki lodu.

Soki warzywne - przepisy na zdrowe i smaczne soki z warzyw

Sok z wyciskarki - przepis na sok egzotyczny z dodatkiem malin

Przepisy na zdrowe soki z wyciskarki nie muszą bazować tylko na rodzimych składnikach. Z powodzeniem w roli głównej obsadzić można owoce egzotyczne. Połączenie ananasa z mango i polską maliną to recepta na wspomożenie trawienia i łagodzenie stresu. W takim zestawie składników znajdziemy duże dawki witaminy C i bromeliny.

Ten ostatni składnik obecny jest w ananasach. Bromelina ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Przyspiesza także proces gojenia ran. Sok ananasowy wzmacnia również układ odpornościowy, dzięki zawartości witaminy C. Jedna szklanka pokrojonego w kostkę owocu zaspokaja ok. 130% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. W ananasie znajdziemy także mangan wpływający na wchłanianie wapnia i ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.

Jak przygotować sok z ananasa, mango i malin?

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1/4 szklanki malin

Z ananasa usuń łodygę i skórę, a z mango skórkę i pestki. W wyciskarce umieść najpierw połowę ananasa, później mango, maliny i pozostałą część ananasa. Gotowe!

Sok z wyciskarki - przepis na sok z granatem, pomarańczą i ananasem

W tym przepisie ananas powraca w nieco innym towarzystwie. Granat i pomarańcza to owoce pełne witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu. Takie zestawienie ma właściwości energetyzujące i odmładzające.

Sok z granatu opóźnia procesy starzenia, regenerując skórę, poprawiając ukrwienie i korzystnie wpływając na jej koloryt. Dodatkowo u kobiet łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy, a u mężczyzn pomaga w problemach z erekcją. Pozwala także obniżyć ciśnienie krwi i utrzymuje na prawidłowym poziomie cholesterol.

W jakich proporcjach połączyć te trzy składniki?

  • 1/2 owocu granatu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę

Z granatu wyjmij nasiona i przełóż je do wyciskarki. Dodaj pokrojoną pomarańczę i kawałki ananasa, a następnie przygotuj sok. Gotowe!

Sok z wyciskarki - przepis na sok szpinakowo-winogronowy

Zielone soki z wyciskarki mogą być przygotowywane z różnych składników. Ich kolor najczęściej jest efektem wykorzystania szpinaku, jarmużu, selera naciowego oraz ziół. My proponujemy przepis, w którym szpinakowi towarzyszą winogrona, ananas i bazylia.

Sok ze szpinaku to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogatym źródłem witamin A, E, C oraz K. Znajduje się w nim także witamina B odpowiedzialna za pracę układu nerwowego, kwas foliowy ważny dla kobiet ciężarnych oraz luteina wspierająca wzrok. Szpinak to także duże dawki błonnika.

Co będzie potrzebne do przygotowania soku?

  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka białych winogron
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
  • 3-4 listki świeżej bazylii

W wyciskarce naprzemiennie poukładaj składniki i wyciśnij sok. Gotowe!

Jak wybrać wyciskarkę do soków?

Wyciskarki występują w kilku wariantach. Aby wybrać właściwy rodzaj, należy zastanowić się przede wszystkim, które funkcje urządzenia są nam naprawdę potrzebne.

Specjaliści najczęściej polecają wyciskarki jednoślimakowe bez ostrzy, które - w odróżnieniu od sprzętu z ostrzami - pozwalają zachować sporo wartości odżywczych owoców i warzyw albo wyciskarki dwuślimakowe uznawane za najbardziej wydajne, choć nieco wolniejsze w pracy. Bardzo ważna jest moc urządzenia: jeśli chcemy robić sok z twardych warzyw, należy wybierać sprzęt silniejszy.

Wyciskarki do soków często wyposażone są w dodatkowe funkcje. Do najbardziej przydatnych zalicza się: opcję regulacji gęstości soku, automatyczne odprowadzanie miąższu i możliwość zakupu dodatkowych końcówek przeznaczonych na przykład do mielenia orzechów lub kawy, wyciskania oleju, robienia lodów. Nie przepłacajmy jednak. Zastanówmy się, co naprawdę okaże się przydatne.

Przepisy na smoothie – te kokajle poprawiają nastrój, skórę i metabolizm. Nasze TOP 5 >>>