Dieta jajeczna – zasady

Dieta jajeczna to jeden z najbardziej skutecznych sposobów na szybką utratę wagi w krótkim czasie. Aby jednak tak się stało, należy przestrzegać jej restrykcyjnych zasad. Nie można pozwolić sobie na żadne ustępstwa, ponieważ mogą one znacząco wpłynąć na efekt końcowy.

Dieta jajeczna opiera się na dość prostych zasad. Podstawą jest spożywanie maksymalnie 6 jajek dziennie. Oprócz tego do organizmu powinien być dostarczany tłuszcz pod postacią oliwy z oliwek, masła lub majonezu. Aby nieco wzbogacić skromny jadłospis, możesz spożywać niskokaloryczne warzywa oraz owoce (np. grejpfrut, jagody, sałata, zielony ogórek czy cukinia).

Ważne jest, by unikać dużych ilości węglowodanów oraz skrobi. Z jadłospisu muszą zostać wykluczone składniki takie jak:

  • pieczywo białe i ciemne,
  • makarony, ryże, kasze,
  • sól, cukier,
  • warzywa strączkowe,
  • źródła białka inne niż jajka,
  • wysokokaloryczne owoce oraz warzywa.

Kolejną z zasad, odróżniających dietę jajeczną od innych sposobów odżywiania jest spożywanie jedynie 3 dań dziennie. Ważne jest to, by pokarm był dostarczany do organizmu w mniej więcej równych odstępach i o stałych porach. Najlepiej, by śniadanie było najbardziej, a kolacja najmniej obfitym posiłkiem.

Istotne jest również to, by w jadłospisie diety jajecznej znalazło się dużo płynów. Dobre nawodnienie zapewni około 3 litrów dziennie, pod postacią wody, herbaty zielonej i kawy. Zabronione jest natomiast spożywanie alkoholu, słodzonych soków i napojów gazowanych. Węglowodany, a w szczególności cukier powinny być dostarczane do organizmu wyłącznie pod postacią owoców.

Dieta niełączenia – te zasady pomogą ci zrzucić kilka kilogramów >>>

Dieta jajeczna – ile powinna trwać?

Dieta jajeczna to sposób odżywiania, pozwalający na szybką utratę masy ciała. Jest ona jednak dość monotonna i nie dostarcza wszystkich witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Dieta jajeczna nie powinna być więc stosowana przez dłuższy okres czasu, ponieważ może wyjałowić organizm. Standardowy czas trwania diety jajecznej to 14 dni. Wielu lekarzy i dietetyków wątpi jednak, czy tak długo trwająca monodieta nie odbije się w sposób niekorzystny na zdrowiu odchudzającej się osoby. Bezpieczniejsze dla organizmu jest skrócenie czasu jej trwania do 3, 5 lub 7 dni.

Po zakończeniu diety jajecznej należy stopniowo wdrażać do jadłospisu kolejne składniki. W pierwszej kolejności warto zamienić połowę spożywanych jajek na inne źródło białka. Najlepiej, by było ono pod postacią chudego mięsa, lekkich białych serów lub nietłustych ryb. Aby uniknąć efektu jo-jo, należy stopniowo zwiększać kaloryczność spożywanych posiłków. Możesz również włączyć do swojego codziennego życia ćwiczenia fizyczne, które pomogą ci w utrzymaniu efektów diety jajecznej.

Dieta jajeczna – efekty

Dieta jajeczna w dużej mierze oparta jest na dostarczaniu do organizmu niewielkiej ilości kalorii, oscylującej w granicach 800-1000 kcal dziennie. Dzięki temu tworzony jest ujemny bilans kaloryczny, czyli więcej energii jest spalane, niż dostarczane. Taki sposób odchudzania pozwala na uzyskanie szybkiego spadku wagi, jednak bardzo często prowadzi do efektu jo-jo. Dieta jajeczna, w zależności od czasu jej trwania pozwala na zrzucenie od 5 do 10 kg. Jej dwutygodniowa wersja przyniesie lepsze efekty, ale wiąże się również z większą ilością wyrzeczeń oraz ryzykiem osłabienia odporności. Dieta jajeczna nie jest zdrowym sposobem na utratę masy ciała. Prawidłowe tempo chudnięcia to około 1 kilograma tygodniowo, maksymalnie 5 kilogramów w ciągu miesiąca.

Warto wspomnieć również o efektach ubocznych diety jajecznej. Ten sposób odżywiania się jest ubogi w węglowodany, będące najlepszym źródłem energii dla organizmu. Możesz więc czuć się osłabiona i senna oraz mieć zawroty głowy. Z tego powodu nie powinnaś łączyć diety jajecznej z forsownymi ćwiczeniami i dużą ilością aktywności fizycznej. Dieta jajeczna może mieć negatywne efekty w przypadku osób, borykających się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi lub miażdżycą. Również osoby, które obciążone są ryzykiem powstawania zakrzepów nie powinny stosować diety jajecznej. Dieta jajeczna niezalecana jest również u osób, borykających się z chorobami układu trawiennego, takimi jak refluks czy wrzody żołądka. Jajka są bogatym źródłem białka, dzięki czemu są one ciężej trawione przez organizm. To z kolei może niepotrzebnie obciążać objęte chorobą organy.

Dieta jajeczna – opinie

Dieta jajeczna to sposób odżywiania, umożliwiający uzyskanie szybkiego spadku wagi w krótkim czasie. Dzięki temu jest ona dość popularna, zwłaszcza wśród kobiet chcących dobrze wyglądać podczas konkretnego wydarzenia (np. ślubu). Opinie o diecie jajecznej są jednak mocno podzielone. Z jednej strony internautki są zachwycone jej możliwościami, prostotą i krótkim czasem stosowania. Z drugiej jednak strony bardzo często po zakończeniu diety pojawia się efekt jo-jo, czyli ponowne przybranie masy ciała. Lekarze i dietetycy również nie są przychylni stosowaniu monodiet, zwłaszcza przez dłuższy czas. Wskazują przede wszystkim na to, jak ubogie w witaminy, minerały i składniki odżywcze są takie sposoby żywienia. Według ich opinii dieta jajeczna, stosowana przez 30 dni może znacząco spowolnić metabolizm, a także prowadzić do zaparć oraz biegunek.

Jak schudnąć 5 kg w miesiąc bez efektu jojo? >>>

Dieta jajeczna – przykładowy jadłospis

Dieta jajeczna to łatwy i szybki sposób na utratę kilku kilogramów. Ważne jest to, by nie przekroczyć zalecanej dziennej ilości spożywanych jajek (6 sztuk) oraz wyeliminować inne źródła białka i tłuszczu. Jak wygląda przykładowy jadłospis pięciodniowy na diecie jajecznej? Co można włączyć do dziennego repertuaru posiłków?

Dzień I

Śniadanie: 2 jajka w koszulkach, sałatka z ogórka zielonego, pomidora oraz sałaty masłowej, polana oliwą z oliwek z dodatkiem ziół

Obiad: 2 jajka na twardo, 1 grejpfrut

Kolacja: 2 jajka na twardo, szklanka soku pomidorowego

Dzień II

Śniadanie: 2 jajka sadzone, banan

Obiad: 2 jajka na twardo, sałatka owocowa z kiwi, jagód oraz jabłka

Kolacja: 2 jajka w koszulkach, świeżo wyciskany sok z grejpfruta

Dzień III

Śniadanie: 2 jajka na twardo, sałatka z rukoli z rzodkiewką, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem i odrobiną majonezu

Obiad: 2 jajka w koszulkach, koktajl owocowo-warzywny ze szpinakiem, jagodami oraz malinami

Kolacja: 2 jajka na twardo, ćwiartka średniej wielkości arbuza

Dzień IV

Śniadanie: 2 jajka sadzone, świeżo wyciskany sok z grejpfruta

Obiad: 2 jajka na twardo, surówka z marchewki oraz jabłka

Kolacja: 2 jajka na twardo, grillowana cukinia z dodatkiem ziół

Dzień V

Śniadanie: 2 jajka na twardo, gruszka, kiwi

Obiad: 2 jajka w koszulkach, sałatka z gotowanego selera, marchwi oraz pietruszki z dodatkiem odrobiny majonezu

Kolacja: 2 jajka na twardo, koktajl owocowy ze zmiksowanych malin, jagód, jabłek oraz brzoskwiń