Pokrzywa wraca do łask. Wśród osób dbających o zdrowy tryb życia herbata z jej liści i korzeni staje się coraz częstszym wyborem. Jest prosta w przygotowaniu, do jej specyficznego smaku łatwo się przyzwyczaić, a niezwykłe właściwości, które posiada, sprawiają, że sięgamy po nią chętniej niż po rumianek, czy miętę. 

Pokrzywa - czym jest i na co pomaga?

Pokrzywa (łac. urtica dioica) to roślina zielna występująca właściwie na całym świecie. Jest powszechnie spotykana w lasach, na łąkach, w ogrodach i przy drogach. Posiada charakterystyczne, ząbkowane liście pokryte włoskami zawierającymi drażniący sok, powodujący swędzenie i uczucie pieczenia na skórze, a także charakterystyczną wysypkę określaną - nomen omen - pokrzywką.

Drażniące działanie na skórę to jednak drobna wada, która przy wielu korzystnych właściwościach prozdrowotnych rośliny nie stanowi przeszkód w jej eksploatacji. Pokrzywa to kluczowy element popularnych preparatów ziołowych - jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina A, żelazo, wapń, potas i błonnik. Z niej samej również w prosty sposób można stworzyć napar, który pity regularnie pozytywnie wpłynie m.in. na odporność, czy kondycję skóry. Poznajcie bliżej herbatę z pokrzywy - jej właściwości i sposób wykonania.

Herbata z pokrzywy - właściwości

Herbata z pokrzywy, przygotowana z suszonych liści lub jej korzeni, jest naładowana bogactwem witamin i mikroelementów. Nie zaskoczy was więc fakt, że kompleksowo wspiera funkcjonowanie organizmu.

  • Herbata pokrzywowa działa moczopędnie - pomaga usuwać toksyny i nadmiar wody z organizmu, wspierając w ten sposób naturalne procesy detoksykacji.
  • Picie naparu z pokrzywy to naturalne wspomaganie układu odpornościowego. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest świetnym wsparciem zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
  • Herbata z pokrzywy to doskonały napój do spożywania w momencie, gdy zmagamy się z problemami układu trawiennego. Może m.in. łagodzić bóle brzucha, redukować wzdęcia, czy eliminować zaparcia.
  • Wspiera pracę wątroby, dzięki czemu dobrze sprawdza się w roli napoju na kaca, łagodzącego skutki zatrucia alkoholem.
  • Zewnętrzne stosowanie herbaty z pokrzywy jako płukanki lub okładu może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, zmniejszać ilość wyprysków, czy eliminować zaczerwienienie. Napar świetnie sprawdzi się także jako remedium na uporczywe swędzenie skóry.
  • Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, herbatę z pokrzywy można stosować w celu zmniejszenia bólu i stanu zapalnego stawów. Picie naparu może być dodatkowym elementem wspierający leczenie schorzeń reumatycznych. 
  • Systematyczne picie naparu z pokrzywy pozytywnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, a więc mogą śmiało spożywać ją mogą również diabetycy. 

Jak zrobić herbatę z pokrzywy? Instrukcja krok po kroku

Herbata z pokrzywy jest prosta w przygotowaniu. To od was zależy, czy wykonacie ją z liści, czy korzeni rośliny. Najważniejsze jest to, aby pozyskane były ze sprawdzonego źródła, wolnego od pestycydów, które jest wam dobrze znane. Zarówno liście, jak i korzenie zbierajcie uważnie, w rękawiczkach, aby nie poparzyć się rośliną. Korzenie i liście możecie wysuszyć na słońcu, w suszarce do grzybów, a nawet na tekturze położonej na kaloryferze. Jeśli nie chcecie robić tego samodzielnie, suszone liście lub korzenie pokrzywy kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, czy aptekach.

Herbata z liści pokrzywy - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych liści pokrzywy,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżeczki miodu, cukru lub innego słodzidła (opcjonalnie),
  • Kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Zobacz także:

  1. Wlej do garnka zaleconą ilość wody i doprowadź ją do wrzenia.
  2. Do zagotowanej wody wsyp suszone liście pokrzywy.
  3. Zmniejsz ogień, a następnie gotuj napar przez około 5-10 minut. Im dłuższe gotowanie, tym bardziej intensywny będzie smak herbaty.
  4. Po upływie zalecanego czasu gotowania, odstaw garnek na bok, aby herbata nieco ostygła. W tym momencie możesz także delikatnie ją posłodzić i/lub dodać sok z cytryny.
  5. Kiedy herbata nieco się przestudzi, przecedź ją przez sitko.
  6. Jeszcze ciepłą herbatę przelej do naczynia, z którego będziesz ją pić. 

Herbata z pokrzywy jest gotowa do podania! Ciesz się jej korzyściami zdrowotnymi i charakterystycznym smakiem.

Herbata z korzeni pokrzywy - przepis

Herbatę z korzeni przygotujesz nieco szybciej. Pamiętaj jednak, aby korzeni dodać do wody mniej niż liści. Możliwe również, że ze względu na ziemisty smak naparu słodzik i cytryny będą wręcz niezbędne.

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych korzeni pokrzywy
  • ok. 500 ml wody
  • 3-4 łyżeczki miodu, cukru lub innego słodzidła  (opcjonalnie),
  • Sok z cytryny (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do dzbanka do zaparzania herbaty/zaparzacza łyżkę suszonych korzeni pokrzywy.
  2. Zagotuj wodę w czajniku.
  3. Zalej korzenie wrzącą wodą, dodaj opcjonalne składniki i przykryj naczynie, w którym przygotowujesz napar.
  4. Zaparzaj herbatę nie krócej niż 5 i nie dłużej niż 10 minut. Im dłuższy czas parzenia wybierzesz, tym bardziej intensywny będzie smak i zapach naparu.
  5. Po upływie czasu parzenia odcedź herbatę z korzeni pokrzywy za pomocą sitka lub zaparzacza.
  6. Przelej napar do naczynia, z którego będziesz go pić.
  7. Pij herbatę powoli, małymi łykami. Pierwsze zetknięcie ze smakiem korzenia pokrzywy może cię zaskoczyć, ale nie zniechęcaj się - napój ubogacony dodatkami jest naprawdę znacznie lepszy.

Picie herbaty z pokrzywy - skutki uboczne

Picie herbaty z pokrzywy przynosi wiele korzyści dla zdrowia, ale jak każdy ziołowy napar, może również powodować skutki uboczne, szczególnie gdy jest spożywany w dużych ilościach. 

  • Herbata z pokrzywy może wywoływać reakcje alergiczne - w przypadku wystąpienia objawów alergii, takich jak swędzenie, wysypka, trudności w oddychaniu, natychmiast przerwij spożywanie herbaty z pokrzywy i skonsultuj się z lekarzem.
  • Spożywanie dużej ilości herbaty z pokrzywy może w niektórych przypadkach wywoływać problemy żołądkowe. To m.in. nudności, bóle brzucha, wzdęcia czy zgaga.
  • Ze względu na działanie moczopędne, herbatę z pokrzywy należy spożywać ostrożnie, zwłaszcza jeśli masz problemy z układem sercowo-naczyniowym, takie jak nadciśnienie.
  • Pokrzywa nie może być łączona z niektórymi lekami, dlatego jeśli zamierzasz pić ją regularnie, poinformuj o tym swojego lekarza rodzinnego.
  • W przypadku stosowania herbaty z pokrzywy na skórę, niektóre osoby o wrażliwej skórze mogą doświadczyć podrażnień lub reakcji alergicznych.

Spokojnie, większość osób może bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości herbaty z pokrzywy, a skutki uboczne regularnego picia naparu są stosunkowo rzadkie. Jeśli jednak zmagasz się z przewlekłymi schorzeniami, przyjmujesz stałe leki lub po prostu masz wątpliwości co do spożywania herbaty z pokrzywy, koniecznie skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem swojej domowej, ziołowej kuracji.