Wigilia i Boże Narodzenie to wspaniałe potrawy, które większość z nas uwielbia. W tym wspaniałym okresie pozwalamy sobie na trochę więcej, jemy dodatkowe porcje i ulubione ciasta, ale mimo wszystko bardzo często świąteczne jedzenie po tych kilku dniach i tak zostaje. Jak nie marnować świątecznego jedzenia? Pierwsza zasada - na pewno nie wyrzucać! Istnieje kilka sposobów na to, aby poradzić sobie z nadmiarem żywności w lodówce. Sprawdźcie poniżej, co możecie zrobić, aby nie zmarnować resztek, które zostaną po świętach.

4 najbardziej wścibskie pytania, jakie usłyszysz w te Święta i jak krótko na nie odpowiedzieć >>>

Jak nie marnować jedzenia po świętach? Podziel się!

Fundacja Podzielmy się organizuje akcję „Podziel się posiłkiem z bezdomnym”, która jest wspaniałą inicjatywą. Jeśli zostanie Wam jedzenie, zadzwońcie, napiszcie maila (info@podzielmysie.pl) lub wiadomość na Facebooku lub Instagramie, a wolontariusze odbiorą od Was żywność i zawiozą ją osobom bezdomnym. Jeśli macie taką możliwość, sami możecie zawieźć jedzenie do wybranych jadłodajni. To najlepszy sposób, aby zagospodarować resztki z kolacji wigilijnej. 

Zamróź jedzenie po świętach

Inny sposób na to, aby nie zmarnować wszystkich pyszności po świętach Bożego Narodzenia, to mrożenie. Wystarczy, że podzielicie potrawy, które zostały, na mniejsze porcje, włożycie je do specjalnie przeznaczonych do tego woreczków i włożycie do zamrażalki. Możecie zjeść się wtedy, gdy najdzie Was na to ochota! To dobra opcja na przedłużenie świeżości produktów, a zamrozić można nawet ciasto. Pamiętajcie tylko, aby nie trzymać zamrożonej żywności zbyt długo. 

Przetwórz żywność, która została po świętach

Z resztek świątecznego jedzenia można zrobić makarony, zapiekanki, bigos lub inne potrawy, które przyjdą Wam do głowy. To nie tylko sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, ale opcja bardzo w duchu zero waste! Wykorzystajcie swoją wyobraźnię i stwórzcie nowe dania z tego, co zostało. 

Teraz już wiecie, jak nie marnować jedzenia po świętach.