Jak sałatka wielkanocna, to tylko według przepisu Magdy Gessler. Znana restauratorka i kreatorka smaku słynie z tego, że jej dania zawsze smakują nie tylko wybornie, ale też bardzo swojsko. Sekretem sałatki jarzynowej a la Magda Gessler jest kilka sekretnych składników - w tym przypadku specjalny sos. Sprawdź, jak przyrządzić krok po kroku sałatkę wielkanocną z jajkiem według pomysłu Magdy Gessler już teraz poniżej.
Sałatka wielkanocna Magdy Gessler - składniki
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- majonez (najlepiej majonez domowy wg przepisu Magdy Gessler)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Sałatka wielkanocna z jajkiem: prosty przepis Magdy Gessler krok po kroku
Sałatka wielkanocna Magdy Gessler - przygotowanie
- Myjemy marchewki, ziemniaki, pietruszki oraz seler i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Studzimy.
- Siekamy na drobno cebulę i przelewamy wrzątkiem na sicie. Ugotowane warzywa obieramy i drobną kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i obrane jabłko kroimy w taką samą kostkę, jak pozostałe warzywa. Jajko obieramy i kroimy w kostkę, do warzyw dodajemy też odsączony na sitku groszek z puszki.
- Przygotowujemy sos do sałatki jarzynowej – czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem (ilość wedle upodobań) i łyżką kwaśnej śmietany. Sos doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i sokiem z cytryny. Składniki sałatki dokładnie mieszamy z sosem, w razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli i pieprzu. Przed podaniem warto sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki przegryzły się.