Sałatka z jarmużu ma wiele imion. Zależnie od przepisu, może to być lekka fit-przekąska, dodatek do obiadu, drugie śniadanie (choćby do pracy) lub pożywny posiłek. Jarmuż można śmiało łączyć z wieloma składnikami. Prezentujemy najciekawsze kompozycje.

Sałatka z jarmużu do obiadu

Sałatka z jarmużu to idealny dodatek do obiadu. Ta odmiana kapusty wspaniale komponuje się z wieloma warzywami, z owocami (np. z jabłkiem czy truskawkami), produktami nabiałowymi i nie tylko. Właśnie dlatego do przygotowania sałatki z jarmużu do obiadu możesz użyć produktów, które masz już w domu. Tym samym zyskasz pewność, że jedzenie, które kupiłaś / kupiłeś, nie zmarnuje się. 

Potrzebujesz kulinarnych inspiracji? Jeśli odpowiedź brzmi „tak”, nie mogłaś / nie mogłeś trafić lepiej. Prezentujemy cztery sprawdzone przepisy na pyszne i pożywne sałatki z jarmużu. Do obiadu będą idealne. 

Sałatka z jarmużu z pomidorem

Pomysł na zdrowy, szybki, a do tego prosty w przygotowaniu posiłek? A może na równie atrakcyjny dodatek? Polecamy sałatkę z jarmużem z pomidorem, która sprawdzi się zarówno w roli samodzielnej przekąski, jak i uzupełnienie obiadu czy kolacji. Przygotowanie tego dania zajmie dosłownie kilka chwil, a doskonały smak sprawi, że zdrowa sałatka będzie często gościć na twoim stole. Przepis na sałatkę z jarmużem z pomidorem znajdziesz poniżej. 

Sałatka z jarmużem i pomidorami – składniki:

  • pomidory - 6 sztuk,
  • jarmuż - 3 garście,
  • czerwona cebula - 1 sztuka,
  • jogurt naturalny - 150 ml,
  • przyprawy: pieprz i sól - po 2 szczypty lub więcej, wedle uznania.

Sałatka z jarmużem i pomidorami – przygotowanie:

pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy, oddzielamy twarde części i dzielimy na mniejsze kawałki. W tym celu można użyć noża, ale łatwiej i szybciej będzie rozdrobnić go w palcach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i układamy na talerzu. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem, następnie – polewamy sałatkę odpowiednią ilością. Podawać z obiadem, grillowanymi potrawami, z bagietką lub jako samodzielną przekąskę. 

Zobacz także:

Sałatka z jarmużem i fetą

Sałatka z jarmużem i fetą to bardzo smaczny, zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzi się też jako drugie śniadanie do pracy. W tym przypadku, na przygotowanie sałatki warto zarezerwować sobie minimum 20 minut.

Sałatka z jarmużem i fetą składniki:

  • jarmuż - 3 garście,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • ser feta - 25 g,
  • śmietana 12% - 2 łyżki stołowe,
  • oliwa z oliwek,
  • przegotowana woda,
  • przyprawy: pieprz, sól i gałka muszkatołowa.

Sałatka z jarmużem i fetą - przygotowanie:

czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki. Liście jarmużu dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oddzielamy twarde fragmenty. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wsypujemy posiekany czosnek i przysmażamy do momentu zeszklenia. Do garnka wlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody, wrzucamy jarmuż i trzymamy pod przykryciem przez kilka minut, aż liście zaczną zmniejszać swoją objętość. Garnek zdejmujemy z palnika, dodajemy czosnek, ser feta, śmietanę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podawać jako samodzielne danie, z gotowanymi na parze rybami lub z owocami morza. 

Sałatka z jarmużem i jajkiem

Naszą kolejną (pyszną, a do tego zdrową) propozycją jest sałatka z jarmużem i jajkiem. To doskonały pomysł na wartościowe śniadanie, podwieczorek albo kolację. Jest bardzo pożywna i zapewni energię na kolejne kilka godzin (przypominamy o regularnych posiłkach!). Na przygotowanie sałatki z jarmużem i jajkiem zarezerwować sobie około 30 minut. Dokładny przepis czeka poniżej. 

Sałatka z jarmużem i jajkiem – składniki:

  • jarmuż - 4 garście,
  • jabłka - 2 sztuki,
  • ogórki kiszone - 2 sztuki,
  • cebula - 1 sztuka,
  • pomidor - 1 sztuka,
  • śmietana 12%. - 3-4 łyżki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe,
  • jajka - 2,
  • przyprawy: sól, cukier, kwasek cytrynowy.

Sałatka z jarmużem i jajkiem - przygotowanie:

jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostudzenia. Liście jarmużu myjemy i oddzielamy twarde części. Następnie, wkładamy do garnka z wrzącą, posoloną wodą  i gotujemy do momentu, aż liście zaczną mięknąć. W tym czasie, cebulę kroimy w drobną kostkę. Gotowy jarmuż odcedzamy i siekamy na drobne kawałki. Pomidor kroimy w kostkę, ogórki w plastry, jabłko - ściemy na średnich oczkach. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy, dokładnie mieszamy i polewamy śmietaną. Podawać samodzielnie lub ze świeżą bagietką. 

Sałatka z jarmużem i jabłkiem

Sałatka z jarmużem i jabłkiem to pyszna, lekka przekąska, która zachwyca smakiem. Dla podkreślenia jej walorów smakowych, warto podawać ją z dresingiem.

Sałatka z jarmużem i jabłkiem – składniki:

  • jarmuż - 3 garście,
  • jabłko - 1 sztuka,
  • płatki migdałowe - 70 g,
  • syrop klonowy - 5 łyżek stołowych,
  • musztarda - 3 łyżki stołowe
  • sok z cytryny - 2 łyżki stołowe,
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe,
  • sól - szczypta.

Sałatka z jarmużem i jabłkiem – przygotowanie:

liście jarmużu dokładnie myjemy i oddzielamy twarde części. Jabłko kroimy w drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy oba składniki i dodajemy płatki migdałowe. W oddzielnej misce mieszamy składniki na dresing.